PSG 23 - Eurycantha calcarata


Mannetje L3
 
Vrouwtje L3

Subvolwassen man
 
Volwassen mannetje
 
Stekels op achterpoten van volwassen mannetje

Vrouwtje L5

Subvolwassen vrouwtje met regenererend pootje
 
Volwassen vrouwtje
 
Volwassen vrouwtje die haar eitje in de grond steekt
 

 
Enkele persoonlijke ervaringen bij deze soort:
 
Deze dieren lijken graag donker en iets vochtiger te zitten. Zien ze teveel licht, dan gaan ze spontaan tussen voedselbladeren zitten. Je kan ze dus best een schuilplaatsje geven, bijvoorbeeld een stukje schors. Als je dit doet, neem dan eentje die groot genoeg is, want deze soort is erg sociaal, dus ze zullen zich meestal samen verstoppen.
 
Nimfen komen in verschillende kleuren voor. Van groen tot donkerbruin. Volwassen dieren zijn altijd bruin tot donkerbruin, tot zelfs zwart.
 
Dieren van deze soort eten opvallend meer dan andere soorten. Voorzie dus steeds voldoende voedsel. Een minder aangenaam gevolg is logischerwijze dat ze sneller ververst dienen te worden, en dat de bak sneller vol ligt met uitwerpselen (met schimmelvorming tot gevolg).
 
Geef volwassen vrouwtjes zeker de mogelijkheid om hun eitjes in de grond te steken. Gebruik als bodembedekking bijvoorbeeld een mengeling van potgrond en zand, minstens 5cm hoog. Om met deze bodembedekking schimmelvorming in het terrarium te voorkomen is het beter om iets meer ventilatie te creëren. Nimfen hebben niet noodzakelijk bodembedekking nodig, maar lijken een laagje grond wel aangenamer te vinden.
 
Als ze zich bedreigd voelen gaan ze spontaan met het achterlijf en de achterste poten omhoog staan. Vooral bij de mannetjes moet je hierbij oppassen, eens ze volwassen zijn hebben ze namelijk een stekel op de achterpoten die tot 1cm groot kan zijn. Als ze de kans krijgen zullen ze een schaarbeweging maken, en de poten dichtknijpen, wat erg pijnlijk kan zijn, tot bloedens toe.
 
Wat me ook opvalt is dat de mannetjes van deze soort bij bedreiging een soort "blazend" geluid kunnen maken met hun achterpoten of achterlijf. Ook geven ze een erg scherpe geur af als ze dit doen. Mannetjes beginnen dit bij mij te doen vanaf ze subadult zijn.