PSG 18 - Heteropteryx dilatata

De woudnimf of jungle nimf

 
Mannetje L3
 
Mannetje L4
 
Verschillende kleurvariaties bij mannetjes L4
 
Subvolwassen mannetje
 
Vrouwtje L3
 
Vrouwtje L4 met regenererend pootje

Verschillende kleurvariaties bij vrouwtjes L4 - L3 - L4
 
Vrouwtje L5
 
Subvolwassen vrouwtje
 
Dreighouding
 
Volwassen mannetje
 
Dreighouding
 
Volwassen vrouwtje
 
Volwassen vrouwtje - gele variant

 
Volwassen koppel
 
 
Filmpje van dreighouding en aanval van vrouwtjes:


Enkele persoonlijke ervaringen bij deze soort:
 
Als je nimfjes aanraakt of probeert vast te nemen, zullen ze zich makkelijk laten vallen, en dan ongelooflijk onhandig beginnen spartelen. Ofwel gaan ze meteen in dreighouding staan, op hun 4 voorste poten, met het achterlijf en de 2 achterste poten omhoog. Zodra ze iets voelen dat in hun bereik zit, zullen ze hun achterste poten als een schaar bewegen, en kunnen erg hard knijpen. Door de vele stekels op hun poten is dit soms best pijnlijk. Vooral volwassen vrouwtjes kunnen je zelfs laten bloeden. Gebruik handschoenen als het kan.
 
Nimfjes hebben een leuke manier van camoufleren. Ze gaan meestal met hun 4 voorste poten aan een takje of blad hangen, en krullen de rest van hun lichaam op zo'n manier dat ze net een vertakking lijken van de plant waar ze opzitten. Grotere nimfen doen dit niet.
 
Zet voedseltakken zo hoog mogelijk in het terrarium. Hier hebben ze allemaal de gewoonte om de laagste takjes op te zoeken om te gaan vervellen. Knip dus zeker de onderste voedselbladeren af, zodat ze niet te laag kunnen vervellen.

Tussen de jonge mannetjes zijn vele variaties qua kleur. Van licht bruingrijs tot donkerbruin, sommigen al dan niet met een wit vlekje aan de vleugeltjes of op het achterlijf.

Vrouwtjes zijn vanaf L5 (2 vervellingen voor volwassenheid) groen gekleurd. Vrouwtjes van de gele variant vertonen pas gele tinten vlak voor de laatste vervelling. Tot die tijd hebben ze dezelfde kleur als groene vrouwtjes.

Nog een leuk weetje: nimfjes van deze soort veranderen 's nachts van kleur, of zeg maar eerder dat ze dan verdonkeren. Bij sommige nimfen zie je 's nachts ook een donkere lijn verschijnen, over de hele lengte van het lichaam.